ΟΧΙ στην “εθνική ιδιαιτερότητα”

28 Οκτώβρη 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 28η Οκτωβρίου, την επέτειο του ΟΧΙ, μνημονεύεται η άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον Έλληνα Δικτάτορα Μεταξά. Είναι δηλαδή η ημέρα που ουσιαστικά η χώρα εισήλθε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του '40. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που γιορτάζει την έναρξη αυτού του καταστροφικού πολέμου και δεν γιορτάζει την λήξη του και την νίκη των λαών κατά του ναζισμού και του φασισμού (στις 8 Μαΐου γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η λήξη του πολέμου ή θα μπορούσε να εορτάζεται συμβολικά η 12η Οκτωβρίου ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας)

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα την περίοδο που τελείωνε ο Β' Παγκόσμιος ένας άλλος πόλεμος επρόκειτο να ξεκινήσει. Στην ύπαιθρο παραστρατιωτικές ομάδες είχαν ήδη εξαπολύσει ένα κύμα βίας και τρομοκρατίας κατά των μελών της Εαμικής Αντίστασης, ενώ στην Αθήνα η τότε δικαιοσύνη και ο τότε αστικός πολιτικός κόσμος είχε δείξει σκανδαλώδη ευμένεια απέναντι στους δωσίλογους. Κάτι που μέσες άκρες επαναλαμβάνεται και στις μέρες μας με τους πολιτικούς απογόνους τους.

Αυτοί, οι μετέπειτα νικητές του εμφυλίου έχουν καθιερώσει τις εθνικές επετείους στην Ελλάδα ως γιορτές που καλλιεργούν την αντίληψη της “εθνικής ιδιαιτερότητας” ακόμη κι όταν πρόκειται για γεγονότα που αφορούν την ιστορία των λαών όλης της Ευρώπης και του Κόσμου, ακόμη κι όταν αφορούν την νίκη των λαών ενάντια στον ίδιο τον εθνικισμό.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” διαφωνώντας με την αντίληψη αυτή επιμένει να θυμίζει ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, ενώ τέτοιες αντιλήψεις για εθνικές ιδιαιτερότητες ή ανωτερότητες οδήγησαν στα πιο φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Share on Google Plus

0 Σχόλια: