20η Συνεδρίαση και 21η Ειδική Συνεδρίαση Προϋπολογισμού



Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις δυο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 29 Δεκέμβρη, η δημοτική σύμβουλος του «Κοινού Τηνίων», απουσίαζε ευρισκόμενη εκτός Τήνου. Έστειλε, όμως, επιστολή σχετικά με τα θέματα που συζητούνταν, ζητώντας να αναγνωσθεί κατά την διάρκεια των δυο δημοτικών συμβουλίων. (Η τοποθέτηση απόντων δημοτικών συμβούλων με επιστολή δεν είναι υποχρεωτική ούτε προβλέπεται “επιστολική ψήφος”).

Για την 20η συνεδρίαση και για το 9ο θέμα που αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου έγραψε:

“Στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Νομικού Προσώπου, αναρωτιόμαστε μήπως οι 20.000€ (σε σχέση με τις 3.000€ πέρυσι) στον κωδικό 6115 για αμοιβή λογιστή θα έπρεπε να βρίσκονται στον κωδικό 7134, εφόσον προορίζονται και για αγορά λογισμικού διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Διαφορετικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για υπερβολικό ποσό. Πως δικαιολογείται; Επιπλέον επισημαίνουμε ότι οι μελέτες και οι διαγωνισμοί των προμηθειών θα έπρεπε να προηγούνται του προϋπολογισμού”.

Για το 11ο θέμα που αφορούσε αίτηση της Digea για δωρεάν παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Εξώμβουργο είπε:

“Θα θέλαμε να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς. Εφόσον η εταιρία Digea είναι κερδοσκοπική δεν θα έπρεπε να ενοικιάσει τον εξοπλισμό και το κτήριο αντί να της παραχωρείται δωρεάν από τον Δήμο; Επιπλέον μήπως δεν θα έπρεπε να υπάρχει τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός σε μια περιοχή με πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως το Εξώμβουργο; Μήπως θα έπρεπε να καθαρίσει η περιοχή από τα μη ενεργά μηχανήματα; Να απομακρυνθεί όλος ο ενεργός εξοπλισμός από τον αρχαιολογικό χώρο και κατόπιν ειδικής ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης να βρεθεί εναλλακτική τοποθεσία στους περιμετρικούς λόφους; Καλούμε την τουριστική επιτροπή να ασχοληθεί σοβαρά και με αυτό το θέμα. Με την ευκαιρία θα μπορούσε στην νέα τοποθεσία να στηθεί και ένας ραδιοφωνικός αναμεταδότης ώστε τα ραδιοφωνικά σήματα να φτάνουν και σε περιοχές του νησιού που σήμερα δεν έχουν ραδιόφωνο”.

Εδώ να επισημάνουμε ότι το θέμα μετατέθηκε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για περαιτέρω διερεύνηση, γιατί όλες οι παρατάξεις είχαν παρόμοιους προβληματισμούς.

Για την ειδική συνεδρίαση που αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού κατατέθηκε το πιο κάτω κείμενο - τοποθέτηση σχετικά:

“Λίγο πριν την αυγή του νέου έτους ερχόμαστε να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2016. Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας για την διοίκηση του κάθε δήμου. Με διαφορετική ανάγνωση και διαφορετική φιλοσοφία για κάθε δημοτική παράταξη. Η συμμετοχή των πολιτών - δημοτών στην διαχείρισή των οικονομικών πόρων ιδίως αυτών που προέρχονται από δικά τους χρήματά, από τους φόρους, είναι για μας πρωταρχικής σημασίας για την πραγματική βούληση τους. Αντί αυτού, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, όπως και όλων των προηγούμενων ετών, έρχεται από την πλειοψηφία χωρίς καμιά συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Θεωρούμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός διαχείρισης, ένας πρόχειρος προϋπολογισμός χωρίς οράματα, από τον οποίο απουσιάζουν παντελώς οι μελέτες και τα αναπτυξιακά έργα. Επιπλέον φαίνεται να είναι κατακερματισμένος σε μικρές δαπάνες ρουσφετολογικού χαρακτήρα”.
Share on Google Plus

0 Σχόλια: