Οι θέσεις των υπαλλήλων του Παιδικού Σταθμού

 Τήνος 24-02-2015
Αρ. Πρ. 101

Προς: Τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο Του Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δήμου Τήνου
 
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας εκφράσουμε τη μεγάλη απογοήτευση και δυσανασχέτησή μας όσον αφορά σχόλια και κακεντρεχείς κατηγορίες στα πρόσωπά μας ανώνυμα αλλά και επώνυμα από κάποια μέλη του Δ. Συμβουλίου. Όλοι οι υπάλληλοι του Παιδικού Σταθμού δείξαμε την ανοχή μας σε όσα μας μεταφέρθηκαν θέλοντας να αποφύγουμε εντάσεις που καλλιεργεί το αρνητικό κλίμα τους. Ωστόσο επειδή διαπιστώσαμε ότι η καχυποψία κάποιων συνεχίζεται χωρίς όρια, απαιτούμε να διασφαλιστεί η ηθική στα πρόσωπά μας.
Πριν απ’ όλα σας τονίζουμε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η δουλειά μας και σκοπός μας είναι όλη την ενέργειά μας να τη διοχετεύουμε σε αυτή (που σας θυμίζουμε είναι η φροντίδα και η διαπαιδαγώγηση μικρών παιδιών) και όχι να την αναλώνουμε σε μικρότητες και περιττές αναλύσεις – επεξηγήσεις (του τύπου που παίρνει αυτό το έγγραφο). Αναγκαζόμαστε όμως να υπερασπίσουμε τα πρόσωπά μας όχι μόνο ως υπάλληλοι του Δήμου αλλά και ως άτομα στην κοινωνία μας.
Λυπούμαστε εκ μέρους σας που φανήκατε (κάποιοι από εσάς, ως εκπρόσωποι του Παιδικού Σταθμού) ανίκανοι να προστατεύσετε την εύρυθμη λειτουργία μας και να υπερασπίσετε την υπηρεσία μας αφού εμμέσως αμφισβητήσατε την ολοκληρωτική προσφορά μας υλική, σωματική και ψυχική στο χώρο της δουλειά μας. Η παθητική και ουδέτερη ακρόαση μπροστά σε συκοφαντίες δεν αποτελεί έξυπνη πολιτική στάση ούτε διασφαλίζει προσωπικές, επαγγελματικές και ψηφοθηρικές σχέσεις, αντίθετα δείχνει θρασυδειλία, ανωριμότητα, ευθυνοφοβία και πυροδοτεί τις μεταξύ μας σχέσεις. Παρακαλούμε πολύ όποιος από εσάς ή οποιοσδήποτε άλλος έχει τυχόν υποψίες για παρατυπίες, παρανομίες και κατάχρηση του χώρου να το στηρίζει με βάσιμες υποδείξεις –αποδείξεις και να το καταγγείλει εγγράφως. Η θέση του κάθε μέλους στο Δ. Συμβούλιο, είναι θέση ευθύνης, προϋποθέτει και απαιτεί την καλή γνώση του αντικειμένου, για την εύρυθμη λειτουργία μας και όχι θέση κύρους που δικαιολογεί το ακαταλόγιστο των κατηγοριών. Κατηγορίες και συκοφαντίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία καταδικάζονται και διώκονται από το νόμο. Το συναίσθημα αυτό για εμάς είναι πρωτόγνωρο μια και ποτέ άλλοτε δεν έχουμε βρεθεί, τόσο απροκάλυπτα, μπροστά στην κατηγορία της «κλοπής». Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι η ομάδα μας λειτουργεί ενωμένη και αγαπημένη. Συνεργαζόμαστε, νοιαζόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τον άλλο ανιδιοτελώς. Τον Παιδικό Σταθμό όπως πολλές φορές θα έχετε ακούσει να λέμε τον νοιώθουμε σαν σπίτι μας και το εννοούμε και αυτό σημαίνει ότι τον αγαπάμε σαν το σπίτι μας. Και ναι νοιώθουμε οικεία με το χώρο μας, με τους συναδέλφους μας, τα παιδιά μας και τους γονείς τους. Αυτό θα έπρεπε να δημιουργεί στον καθένα από σας το υγιές συναίσθημα της ασφάλειας και της ισορροπίας και όχι της καχυποψίας και της υστεροβουλίας. Με άλλα λόγια κακώς αγχώνεστε που όλοι εδώ μέσα είμαστε φίλοι!
Αυθαίρετα πάντα πολλές φορές μας μεταφέρονται «παράπονα» που δέχεστε από τους γονείς των παιδιών μας. Με τους γονείς έχουμε καθημερινή και άμεση σχέση, επιδιώκουμε την άψογη συνεργασία μαζί τους και είμαστε στη διάθεσή τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με μεγάλη μας χαρά, να ακούσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ανησυχία, απορία ή παράπονό τους. Με τους γονείς έχουμε επικοινωνία φιλική τολμάμε να πούμε και είμαστε ανοιχτοί ως προς αυτούς. Αν ωστόσο ισχύουν οι πληροφορίες ότι οι περισσότεροι εκ των γονέων λύνουν τις απορίες τους ζητώντας ενημέρωση από τα μέλη του Δ. Συμβουλίου, μιας και κανένας πέρα της κ Ζέρβα, λόγω της θέσης που κατείχε, δεν είναι πλέον ειδικός για να τους λύσει, παρακαλούμε να τους παραπέμπετε στο υπεύθυνο προσωπικό του σχολείου, που είναι οι υπάλληλοι του και μόνο! Ωστόσο μια και συμβαίνει αυτό, θα μοιραστεί ενημερωτικό έντυπο και στους γονείς και εγγράφως θα ενημερωθούν για όλα όσα κατά καιρούς μας μεταφέρονται προκειμένου να απαντηθούν όλες οι απορίες τους.
Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και εσάς για όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει και μας έχουν δυσαρεστήσει. Δεχτήκαμε την ένσταση κάποιων από εσάς για το ότι οι υπάλληλοι του Παιδικού Σταθμού πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι πίνουμε νερό όποτε διψάσει ο καθένας γιατί νόμιμα η υπηρεσία μας, το παρέχει. Η κάθε υπηρεσία υποχρεούται ή θα έπρεπε να υποχρεούται να παρέχει στους υπαλλήλους της νερό και τουαλέτα. Παρόλα αυτά είναι απαράδεκτες οι συνθήκες χρήσεις στην τουαλέτα του Προσωπικού στον Παιδικό Σταθμό. Είναι πιο υγιές να βελτιώνετε «τα κακώς γέγοναι» και όχι το αντίθετο. Υπάρχουν τόσες κτηριακές ελλείψεις και τόσα προβλήματα κτηριακής υποδομής στο χώρο που εύλογα καθιστούν το σχολείο ανεπίτρεπτο της λειτουργίας του. Η αρμοδιότητά σας λοιπόν θα μπορούσε να παρέμβει ως προς αυτό και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας από το να ασχολείστε με το αν καταναλώνουμε νερό για να πιούμε!!! Οφείλετε ως μέλη του Δ. Συμβουλίου να είστε ενημερωμένοι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων και να μη σιωπάτε μπροστά σε τέτοιες μικροπρεπείς ενστάσεις!
Εκτός από το δικαίωμα του να πίνουμε νερό, οι υπάλληλοι του Παιδικού Σταθμού Δήμου Τήνου, όπως και όλων των Παιδικών Σταθμών Της Ελλάδας, δικαιούνται από το νόμο διατροφή από το ίδιο φαγητό που παρασκευάζεται για τα φιλοξενούμενα παιδιά (Εσ. Καν. Λειτ. Παιδικού Σταθμού Δήμου Τήνου άρθρο 24- παρ 4 - σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτ. Και Κοιν. Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Φ.Ε.Κ 497/22-04-2002). Δεν τρώμε το φαγητό των παιδιών, αντίθετα πολλές φορές προσφέρουμε τη δική μας μερίδα στα παιδιά. Δεν τρώμε ούτε χαριστικά, ούτε κρυφά, ούτε καταχρηστικά. Αν φάμε τρώμε τη μερίδα που δικαιούμαστε καθημερινά, φανερά και νόμιμα. Ως μέλη του Δ. Συμβουλίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γονείς υπάλληλοι έχουν δικαίωμα παροχής φαγητού στα παιδιά τους ως την ηλικία των 8 ετών καθώς επίσης και όλων των παροχών αφού αποτελούν μέρος της δύναμης του Παιδικού Σταθμού (Εσ. Καν. Λειτ. Παιδικού Σταθμού Δήμου Τήνου άρθρο 7/Ε3).
Επιπλέον οι υπάλληλοι του Π. Σ έχουμε το δικαίωμα της παροχής ειδών ατομικής προστασίας για τα οποία δεν είμαστε αναγκασμένοι να απολογηθούμε, ούτε να νοιώθουμε ενοχή που τα δικαιούμαστε. Με την 112/2008 πράξη του VII Τμημ. Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ των Δήμων δικαιούνται τα είδη ατομικής προστασίας της 53361/2-10-2006 ΚΥΑ. Μεταξύ αυτών και το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών καθόσον λόγω των ημερησίων καθηκόντων του και των χώρων στους οποίους απασχολείται δικαιούται ελαστικά γάντια μιας χρήσης-είδη ατομικής προστασίας- και ένα (1) λίτρο γάλα ημερησίως Τα ίδια μέσα χορηγούνται και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εμπίπτουν στις ειδικότητες ή στις θέσεις εργασίας των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων (άρθρο 14 παρ.1 της από 31/1/2011ΣΣε της ΠΟΕ ΟΤΑ ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης (ΑΠ 1523/2008ΔΕΝ2009) ή αν είναι ή όχι μέλη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΕΣ Τμ.VII272/2006). Η κάθε υπηρεσία λειτουργεί όπως ο νόμος ορίζει και όχι συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Οι σχέσεις μας, δεν επιδιώκουμε, να είναι ανταγωνιστικές με τους άλλους υπαλλήλους εκτός Παιδικού Σταθμού, και παρακαλούμε να σταματήσετε να ενισχύετε και να πυροδοτείτε αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα όσο περνάει από το χέρι σας.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι, ουδέποτε καταχραστήκαμε ή εκμεταλλευτήκαμε ουδεμία παροχή του σχολείου. Τα κακόφημα σχόλια πλένουμε τα ρούχα μας στο χώρο της δουλείας μας δεν στηρίζονται σε βάσιμες και με αποδείξεις κατηγορίες. Η συκοφαντία ότι «βγαίνουν πράγματα» από το σχολείο είναι με άλλα λόγια κατηγορία για κλοπή, και θίγει προσβάλλει και ματαιώνει την προσωπική μας υπόσταση. Οποιοσδήποτε είτε από εσάς ή όποιος άλλος έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη εντιμότητά μας τον προκαλούμε υπεύθυνα και επίσημα αφού στηριχτεί σε βάσιμες κατηγορίες και σε αποδεικτικά στοιχεία να καταθέσει εγγράφως την επώνυμη καταγγελία του και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαλευκάνει τις υποψίες του και όχι λαϊκότροπα, κακόβουλα, ανώνυμα, να εικάζει καταστάσεις και να διασύρει τα ονόματά μας. Για οποιαδήποτε αβάσιμη κατηγορία, αερολογία, δυσφημίζονται το σχολείο και τα άτομά μας, σας πληροφορούμε ότι θα προβούμε και εμείς από τη θέση μας σε ανάλογες ενέργειες. Και στο σημείο αυτό εκφράζουμε το παράπονό μας σε όσα μέλη του Δ/Σ για την παθητική στάση που κράτησαν στο άκουσμα αυτών των κακόβολων σχολίων. Η επιτυχία του εκάστοτε συμβουλίου για τη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας είναι να είμαστε δίπλα και όχι απέναντι! Νοιώθουμε θιγμένοι και εμφανώς προσβεβλημένοι εκ μέρους σας!
Επιπλέον να σας ενημερώσουμε, τα αποφάγια από τα περισσέματα του φαγητού των παιδιών δίνονται σε «ταπεράκι» από το προσωπικό της κουζίνας σε ανθρώπους με ζώα. Και αυτό γιατί ακούστηκε ότι φεύγουν από τον Παιδικό «ταπεράκια». Αν ωστόσο ως προς αυτό έχετε κάποια άλλη πρόταση είμαστε ανοιχτοί να την ακούσουμε. Καταδικάζουμε το γεγονός να πετιέται φαγητό στα σκουπίδια. Βρίσκουμε πιο κοινωνικά υγιές να προσφέρεται σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Όχι απλά δεν έχουμε οικειοποιηθεί πράγματα του Παιδικού Σταθμού αλλά αντίθετα ο Παιδικός Σταθμός θα έπρεπε να μας χρωστάει ευγνωμοσύνη για όσα όλοι οι υπάλληλοι από την τσέπη μας του έχουμε προσφέρει. Έχουμε εξοπλίσει με δικά μας πράγματα τις περισσότερες παιδαγωγικές γωνιές, τις γωνιές παιχνιδιών, τα παιδαγωγικά υλικά, τα βιβλία, προϊόντα για τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις,. Χρησιμοποιούμε υλικοτεχνικά μέσα όπως τα προσωπικά μας τηλέφωνα, σκληρούς δίσκους, υπολογιστές, usb, φωτογραφικές μηχανές,με προσωπικό κόστος τις φθορές που προκύπτουν και ουδέποτε έχουμε προβάλλει, διαφημίσει ή παραπονεθεί για αυτή την προσφορά μας, ούτε έχουμε πληρωθεί άμεσα ή έμμεσα για αυτό. Η πληρωμή μας μέχρι τώρα ήταν ηθική και συνειδησιακή. Θεωρούμε μικρότητα να σας πούμε ότι δεν έχουμε πέσει στην ανάγκη να πάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα της υπηρεσίας μας, αντίθετα η υπηρεσία μας έχει πέσει πολλές φορές στην ανάγκη να χρειαστεί, τα κρεμμύδια και τα καρότα από το σπίτι μας. Και ουκ ολίγες φορές έχει χρειαστεί να φέρουμε από το ψυγείο και το ντουλάπι μας οτιδήποτε προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το σχολείο την ώρα που πρέπει καθώς όπως γνωρίζετε και εσείς η γραφειοκρατία δεν συμπίπτει χρονικά πάντα με τις καθημερινές ανάγκες της υπηρεσίας μας. Το τι μπαίνει και τι βγαίνει γράφεται, υπογράφεται και ελέγχεται από δύο και περισσότερους υπαλλήλους υπεύθυνους που βάζουν την υπογραφή τους γι αυτό. Και για οποιαδήποτε αμφιβολία, εφόσον σας δίνεται το δικαίωμα και στον βαθμό που σας δίνεται,μπορείτε να ελέγξετε τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι ποσότητες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού (π.χ πόσο λάδι πόσο ξύδι, μια και διατυμπανίζεται ότι παρόλο που κάνουμε εισαγωγή λαδιού δεν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα !!)
Ακούστηκαν αμφισβητήσεις από συγκεκριμένα άτομα και για την ανάδειξη επιτροπών. Σας δηλώνουμε ότι ευχαρίστως αν είχαμε τη δυνατότητα θα παραιτούμασταν από τη θέση. Παρόλα αυτά η επιτροπή αναδείχτηκε μετά από κλήρωση και με απόλυτη διαφάνεια. Να απολογηθούμε και για την κληρωτίδα. Αναρωτιόμαστε τι όφελος είναι για εμάς να είμαστε σε αυτή την επιτροπή για να το επιδιώκουμε εσκεμμένα… (το μόνο όφελος είναι για την υπηρεσία που θα τυχαίνει ούτως η άλλως να βρισκόμαστε στο χώρο αφού είναι ο χώρος εργασίας μας, την στιγμή της παραλαβής καθιστώντας τον έλεγχο της παραλαβής πιο γρήγορο και πιο εύκολο)Αν έχουν καταλάβει οι κακόβουλοι κατηγορητές, η επιτροπή είναι επιτροπή παραλαβής, η παραλαβή ταυτοποιείται και αποδεικνύεται από τα τιμολόγια. Τι εσκεμμένο και καχύποπτο μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την κλήρωση;
Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε είναι σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι ούτε γραφείο, ούτε μαγαζί, ούτε ταβέρνα ή ό,τι άλλο. Λειτουργούμε σαν ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ο ρόλος του είναι καθαρά παιδαγωγικός και μόνο. Όποιες παροχές, υπηρεσίες, δράσεις, εκδηλώσεις, σχετίζονται με τον Παιδικό Σταθμό ξεκινάνε και τελειώνουν μόνο για εκπαιδευτικό σκοπό και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σχολείου σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Μετά από αγώνες οι Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν εκπαιδευτικά Ιδρύματα και επιτελούν παιδαγωγικούς σκοπούς. (Δεν απαντάμε πλέον στο ερώτημα: τι να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους;) Ο Παιδικός δεν είναι χώρος φύλαξης, είναι χώρος εκπαιδευτικής δράσης. Οι υπάλληλοι του είναι παιδαγωγοί και οφείλετε να σέβεστε τον κανονισμό λειτουργίας. Διαφέρουμε ως προς τα άλλα σχολεία μόνο ως προς την βαθμίδα και όχι ως προς τον ρόλο. Συνεπώς απαιτούμε να μας αντιμετωπίζετε με το σεβασμό που αντιμετωπίζετε και τις άλλες βαθμίδες. Ουδέποτε έχουμε δώσει το δικαίωμα ότι προσπαθούμε να γλιτώσουμε ώρες δουλειάς. Αντίθετα έχουμε δώσει άπειρο από το ελεύθερο χρόνο μας, προκειμένω να εξυπηρετήσουμε και αν βοηθήσουμε στην εύρυθμη λειτουργία του Σταθμού αφού πολλές από τις γραφειοκρατικές και οργανωτικές δράσεις μας είναι ανέφικτο να γίνουν με την παρουσία παιδιών. Έχουμε αποδείξει πόσο μας αρέσει το λειτούργημα που επιτελούμε από τις εθελοντικές δράσεις – εκδηλώσεις που κάθε χρόνο με όποιες συνθήκες και αν υπάρχουν στο Σταθμό, οργανώνουμε (δεν βρίσκουμε αφορμή να ξεφύγουμε ούτε και από τον εθελοντισμό μας και δεν προβάλουμε σαν δικαιολογία ούτε την οικονομική κρίση, ούτε την έλλειψη προσωπικού, ούτε την πρόσληψη ακατάλληλου προσωπικού, ούτε την αγνωμοσύνη κάποιων, και όλα αυτά χωρίς οικονομική ανταμοιβή. Συνεπώς δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητεί τη διάθεσή μας για δουλειά.
Για το αν ο νόμος μας αναγνωρίζει σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχει ορίσει κάποιες τακτικές ημέρες το σχολείο να παραμένει κλειστό ή για το ότι για κάποιες έκτακτες συγκυρίες με απόφαση των προϊσταμένων μας το σχολείο πρέπει να κλείσει σαν όλα τα σχολεία, δεν οφείλουμε μια ξεχωριστή εξήγηση, δεν καλούμαστε να απολογηθούμε ή να κατηγορηθούμε ότι «ζητιανεύουμε» μέρες αργίας. Πολλές από τις ημέρες που είμαστε κλειστά για τον κόσμο, άτυπα εμείς τις δουλεύουμε. Δε θέλουμε τα μπράβο αλλά όχι και την αγνωμοσύνη. Δεν έχουμε καμιά διάθεση απολογίας ή ενοχής ως προς αυτό!
Με εκτίμηση και με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας και στη θέση σας, ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, σαν ενημέρωση και σαν αίτημα από το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού Δήμου Τήνου να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ηθικής στα πρόσωπα μας. Ωστόσο εμείς για την διασφάλιση του ονόματος και της ηθικής μας αλλά και του κύρους του Παιδικού Σταθμού μας θα προχωρήσουμε στην έγγραφη ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α ν. Τήνου, του Δήμαρχου Τήνου, των γονέων παιδιών που φοιτούν στον Π.Σ και στην ανάρτηση στα μέσα ενημέρωσης για να γνωστοποιήσουμε σε όλους την πραγματική διάσταση των γεγονότων και το μέγεθος της κακοήθειας και της παραλογίας - και αν χρειαστεί η υπόθεση μας θα ανατεθεί σε δικηγόρο.

Σοφία Κολοβού - Μόνιμος Υπάλληλος – ΠΕ Νηπιαγωγών.


Άννα Βελαλοπούλου – Μόνιμος Υπάλληλος - ΤΕ Βρεφονηπιοκομίας.


Ειρήνη Πρελορέντζου – Μόνιμος Υπάλληλος – ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων.


Άννα Παπαναστασίου –Μόνιμος υπάλληλος – ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Μαγειρείου.


Μαρία Τάτση υπάλληλος ΙΔΟΧ – ΔΕ Προσχολική Αγωγή, Δημιουργία –Δραστηριότητα και έκφραση
Εμμανουέλλα Γιαννουλίδου υπάλληλοι ΙΔΟΧ - ΤΕ Βρεφονηπιοκομίας


 
Share on Google Plus

0 Σχόλια: