Γιατί ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ από το ΞΑΝΕΜΟ



ΑΛΙΚΑΡΗΣ Παναγιώτης του Πέτρου 
Ελεύθερος επαγγελματίας

ΒΙΔΑΛΗΣ Ιωάννης του Γεωργίου (Μπελεγρίνος)
Χημικός μηχανικός




Είναι γνωστό πως ήδη στην εκλογική διαδικασία του 2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε κινήσει τις διαδικασίες για την σύσταση ψηφοδελτίου και την συμμετοχή του στις τότε εκλογές. Παρόλο που η προσπάθεια παρέμεινε ανεκτέλεστη κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν άκαρπη!

Το 2010 το διακύβευμα για μας ήταν ο Καλλικρατικός νόμος και η συσσώρευση αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη διάθεση πόρων. Παράλληλα εστιάζαμε στο μνημόνιο και την κρίση που μόλις 5 μήνες είχε μπει στην ζωή μας (εδώ η πρό(σ)κληση του 2010). Οι αναφορές μας δεν ήταν προφητικές. Δεν διαβάζαμε πίσω από τις γραμμές. Διαβάζαμε ΤΙΣ γραμμές του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Κάτι που αμφότεροι οι γνώριμοι διεκδικητές του δήμου μας είτε αγνοούσαν, είτε ηθελημένα απέκρυπταν ενώ σήμερα οι ίδιοι επικαλούνται κυρίως ως δικαιολογία. Τον Καλλικράτη τον αντιμετώπισαν μόνο με ματαιόδοξη φιλοδοξία για την εξουσία όλου πια του νησιού. Είναι εύκολο για οποιονδήποτε κάτοικο του νησιού να ανατρέξει στα προεκλογικά προγράμματα τους του 2010. Δεν υπάρχουν αναφορές ούτε για οικονομικές επιπτώσεις, ούτε για απαξίωση και κλείσιμο υπηρεσιών. Αυτά όμως ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον περισσότερο επώδυνο τρόπο την αντίδρασή μας σε μνημόνιο και Καλλικράτη.

Σήμερα: Ζουν και σχεδιάζουν ένα μέλλον βασισμένο σε μια σταθερή πραγματικότητα ή με ακόμη μεγαλύτερες αυταπάτες ένα μέλλον στο οποίο προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες! Παράλληλα συνεχίζουν με μια άγονη περιθωριοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης.

Την ίδια ώρα εμείς διακρίνουμε την επιτακτική ανάγκη επέκτασης των δομών αλληλεγγύης και της προώθησης ενός σχεδίου που θα εστιάσει σε ανεύρεση νέων ιδεών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια αναστροφής της πραγματικότητας που ολοένα και περισσότερο βιώνουμε ο καθένας από εμάς.

Έτσι επικαιροποιήθηκε η πρό(σ)κληση. Πάντα δημόσια και ανοικτά και με πρόθεση να απευθυνθούμε σε κάθε Τηνιακό που αντιλαμβάνεται πως η πολιτική ανεξάρτητων και ανεξάρτητων γνώριμων είναι αδιέξοδη όπως αδιέξοδη ήταν και η πολιτική που ακολούθησαν οι «μήτρες που τους έθρεψαν».

Είναι αναπόφευκτο να μην μένουμε αμέτοχοι περιμένοντας για ακόμη μια φορά να επιβεβαιωθούμε. Παρακολουθώντας απαθείς την ανταλλαγή επιστολών «για το καλό μας»… Η προεκλογική τους τακτική καθρεφτίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και ενεργούν: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ. Όχι με γνώμονα τον δήμο του νησιού μας. Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι εμείς κάνουμε την προσπάθεια από ανιδιοτέλεια! Προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Το αποτέλεσμα αυτής της δικής μας προσπάθειας είναι όμως ανιδιοτελές!

Όταν απευθύναμε ως Ξάνεμο την πρόσκληση γι’ αυτή την προσπάθεια, είναι αλήθεια πως είχαμε κάτι περισσότερο συμβατικό στο νου μας. Αυτό που προέκυψε ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Η συμμετοχή έγινε θεμέλιο και τέθηκε επιτακτικά στην πρώτη κιόλας ανοικτή μας συνάντηση από την πλειοψηφία των παρόντων.

Δεν βασιζόμαστε πια στην ανεπάρκεια των αντιπάλων και δεν συμβιβαζόμαστε με την διαχείριση αλλά δημιουργούμε στο ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ ένα πρόγραμμα με ιδέες, με συνεισφορά από όλους όσους συμμετέχουν. Αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο επιβλητικό τρόπο και την αρχή του ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝΙΩΝ: Αν προσπαθήσουμε ακόμη περισσότεροι, οι ιδέες μας θα πολλαπλασιάζονται και το σχέδιο δράσης μας θα εμπλουτίζεται ανταποκρινόμενο ολοένα και περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες. Αν συμμετέχουμε ακόμη περισσότεροι θα μπορέσουμε να βρίσκουμε ρεαλιστικές και μόνιμες λύσεις.

Η συμμετοχή για μας πια δεν είναι ουτοπία αλλά αυτοσκοπός! Όπως έχουμε γράψει πάλι στο ιστολόγιό μας: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όμως πιστεύουμε στην δύναμη του συνόλου που είναι ανυπέρβλητη.»

Αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες και βάζοντας στην άκρη παλαιοκομματικές και οπαδικές αντιλήψεις, οφείλουμε να στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμό την μοναδική ρεαλιστική λύση που δεν είναι άλλη από αυτή της διαρκούς συμμετοχής και συνεισφοράς στα κοινά του τόπου μας. Να στηρίξουμε ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ που απαιτεί κατ’ ελάχιστο και συνάμα κατ’ ουσία από τον καθένας μας αυτή την συμμετοχή. Να στηρίξουμε τους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες εκλογές: Καλούμε τους αναγνώστες μας και κάθε Τηνιακό να ΔΡΑΣΕΙ με αποκλειστικό κίνητρο μια πιο δίκαιη κοινωνία χωρίς κομματικές, οικονομικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Share on Google Plus

0 Σχόλια: